Kies Bewust Lokaal vindt het van groot belang om écht te luisteren naar inwoners, en om vervolgens ook daadwerkelijk iets te doen met wat zij inbrengen. Dat noemen wij ombudspolitiek, ofwel bottom-up-bestuur: eerst de mensen, dan de plannen. Dat uitgangspunt bepaalt al onze keuzes.
Ruim 138 zienswijzes, 25 insprekers , 40 amendementen en meerdere moties. Dit moest anders!
We zijn dan ook trots op wat we samen met anderen wél hebben bereikt:
- Ons amendement over de erkenning en bescherming van de cultuurhistorische waarde van volkstuinen werd gesteund door een meerderheid van de raad.
- Ook het amendement over de bescherming van de molenbiotoop binnen de gemeente Zutphen, dat Kies Bewust Lokaal samen met de VVD indiende, werd aangenomen.
- De signalen van woonwagenbewoners over erkenning van hun woonvorm zijn serieus genomen, en resulteerden in een amendement dat erkenning geeft aan hun cultuur. CDA nam dit initiatief en wij diende mee in
- Samen met het CDA dienden we een amendement in om geen woningbouw toe te staan rond het crematorium en de begraafplaats – ook dat werd aangenomen.
Wat níét gelukt is – en waarom dat zorgelijk is
Niet al onze voorstellen haalden een meerderheid. Zo werd ons pleidooi voor mobiliteitsvrijheid in Zutphen, wij wilde geen 15-minutenstad en géén doorgedrukte autoluwe binnenstad , is weggestemd, ondanks duidelijke signalen uit de samenleving.
Ruim 1.900 ondernemers en inwoners tekenden tegen het autoluw maken van de binnenstad. In plaats van daar iets mee te doen, besloot de meerderheid van de gemeenteraad juist om het Gravenhof, de Zaadmarkt en de Groenmarkt versneld autovrij te maken. Dat is niet alleen in strijd met de belofte van het college om het te pauzeren en pas na overleg met ondernemers te handelen, maar ook met de realiteit: onze stad kampt nu al met een tekort aan parkeerplaatsen.
De keuzevrijheid om met de auto te reizen lijkt te worden ingeruild voor dwang: lopen, fietsen of het dure openbaar vervoer. Onder de noemer 15 minuten stad echter wij kunnen al overal komen binnen 15 minuten dus wat doe je dan echt? De zoveelste maatregel vanuit Den Haag, net zoals het uitfaseren van Euro 3-, 4- en 5-auto’s, raken juist mensen met een kleinere beurs. Zutphen lijkt zo mee te doen aan een landelijke hype, zonder oog voor de lokale situatie en wensen van haar inwoners.
Revelhorst: strijd voor bewonersbelangen
Ons belangrijkste speerpunt deze avond, naast het autoluw-beleid, betrof de Revelhorst. Ooit bedoeld als een rustige, groene woonomgeving in het buitengebied. Nu dreigt daar een bedrijventerrein te verrijzen.
Wij dienden in eerste instantie een amendement in om het gebied te behouden voor wonen en recreatie. Na overleg met bewoners is besloten om het amendement voor kooprecht om te zetten naar een motie, wel op voorwaarden wij wijzigen alleen op voorwaarde dat deze SMART werd opgesteld: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Uiteindelijk kwamen we tot een motie waarin stond dat er vóór oktober duidelijkheid moet komen, zodat bewoners niet eindeloos in onzekerheid worden gehouden. Ook heeft Kies Bewust Lokaal zoveel mogelijk partijen laten aansluiten.
Soms zie je onder een motie het onderscheid tussen indieners en mede-indieners. Wij hebben ervoor gekozen om de motie samen uit te dragen. De eerste indiener is de initiatiefnemer.
Indieners van de motie waren:
Petra Ackermans (Kies Bewust Lokaal), Dolf Logeman (GroenLinks), Mark Purperhart (CDA), Perry Boersbroek (BurgerBelang), Gerard Pelgrim (Stadspartij Zutphen-Warnsveld), Frans Manders (PvdA), Abel van Dijken (ChristenUnie), Bram Sommer (D66). Want je kunt hard roepen dat je geweldig bent, en met de eer willen strijken maar zonder de ander red je het niet! Uiteindelijk werd de motie door álle partijen gesteund, een unaniem besluit.
Dank namens onze achterban en de bewoners van de Revelhorst.
Wij zijn er trots op dat we samen met bewoners en collega-raadsleden hebben opgetrokken. Een breed gedragen oplossing is altijd beter dan “voor de bühne” politiek. Het had wat voeten in de aarde: waar GroenLinks aanvankelijk alleen een motie wilde waarin men “t.z.t. geïnformeerd wilde worden”, hebben wij vastgehouden aan duidelijke, afgebakende doelen. Als het college opnieuw niets levert, willen wij dat nog vóór de verkiezingen duidelijk wordt wie waarvoor staat. Want ons vertrouwen in het college is flink beschadigd.
Voor ons géén bedrijventerrein zonder uitkoopregeling. Géén dienstencentrum. En autoluw alleen als bewoners en ondernemers akkoord gaan! Ook al maakt het college nu een bestuursafspraken met het COA – als het aan Kies Bewust Lokaal ligt, ziet de wereld er na de verkiezingen heel anders uit.
Waarom we uiteindelijk níét instemden met de Omgevingsvisie
Ondanks deze successen konden wij niet instemmen met de Omgevingsvisie Zutphen. De visie is onvolledig en voldoet volgens ons niet aan de eisen van artikel 3.1 van de Omgevingswet.
Een belangrijk voorbeeld: de mogelijke komst van een dienstencentrum voor asielzoekers (zoals een AZC of COA-voorziening). Dergelijke plannen kunnen een grote ruimtelijke impact hebben – op leefbaarheid, veiligheid, mobiliteit en woningmarkt – en moeten daarom expliciet worden benoemd in de omgevingsvisie. De wet verplicht gemeenten om open te zijn over dit soort ontwikkelingen, juist om participatie mogelijk te maken. Dat is nu onvoldoende gebeurd.
Andere gemiste kansen
Ook het amendement over leefbaarheid in het Waterkwartier en de Zuidwijken werd weggestemd. Onbegrijpelijk, want investeren in sociale veiligheid en het tegengaan van (woon)overlast zou topprioriteit moeten zijn. Bij elke gebiedsontwikkeling zou juist gekeken moeten worden naar hoe de ruimtelijke kwaliteit én het gemeenschapsgevoel versterkt kunnen worden.
Tot slot
Wij blijven ons inzetten voor een Zutphen waar de stem van inwoners telt. Waar vrijheid, inspraak en nuchter beleid de boventoon voeren. Waar plannen niet van bovenaf worden opgelegd, maar samen worden gemaakt. Niet alles is gelukt, maar wij blijven strijden voor wat wél kan. Samen met u.