Petra Ackermans in gesprek met de eigenaren van de Heicohoeve Zutphen

Vrijdag 14 oktober is Petra Ackermans, raadslid Kies Bewust Lokaal op werkbezoek aan de Lansinkweg en de Revelhorst. De Revelhorst is volop in ontwikkeling. Er is een diversiteit van bedrijven. Iedereen kent wellicht de Revelhorst van de gevangenis en daar waar je je afval weg kunt brengen bij het afvalverwerkingsbedrijf. Daarnaast zijn er diverse andere bedrijven gevestigd zoals autobedrijven en het zonnepark is daar gelegen.

De Revelhorst heeft nog veel ruimte over om te bouwen. Op dit moment ligt er en bouwaanvraag voor een groot complex. In het bestemmingsplan staat dat er tot 10 meter in de hoogte gebouwd mag worden er een inrit tot 7 meter gerealiseerd mag worden en de erfgrens moet minimaal 12 meter zijn.

Op dit moment is er onrust in de omgeving vandaar dat Kies Bewust Lokaal en kijkje gaat nemen. Er ligt een aanvraag om een bedrijfspand tot 12,5 meter te gaan bouwen. Ook komen er 2 opritten van ca 10 en 30 meter en is er sprake van een andere de erfgrens. Deze komt op 9 meter i.p.v. de gestelde 12 meter als het aan de vergunning aanvrager ligt. Wat doet dit met de omgeving?  

Ik ben uitgenodigd om te komen kijken bij de Heicohoeve. Zij krijgen direct te maken met deze vergunningaanvraag. Hun huis en bedrijf ligt direct langs deze kavel. Ook hebben zij te maken met de hoogspanningskabels welke boven hun bedrijf hangen. Er is genoeg te doen voor dit bedrijf.

Uitzicht landelijke omgeving

Ik vraag als eerste hoe de Heicohoeve is ontstaan. De eigenaar was eerst een kippenboer. En best een grote als ik het allemaal zo hoor. Zo hebben de eigenaren momenteel voor 6000 stikstof aan latente in hun bezit. Ik vraag meteen of zij bereid zijn deze latente te verkopen. Wat mij verbaast is dat als zij deze latente willen verkopen, zij nee op het rekest krijgen . Stikstof latente worden alleen opgekocht van bedrijven met kalveren krijg ik te horen. Dat is vreemd en wat nog vreemder is dat dit bedrijf momenteel geen uitstoot heeft maar de 6000 uitstoot telt wel mee in de stikstofberekeningen…. Raar maar waar. Iets om goed uit te zoeken. Dit is op provincie niveau begrijp ik. En ik ben eerlijk, op gebied van stikstof moet ik nog veel leren. Ik ga dit bespreken in de fractie. Ik verwacht dat André mij hier meer over kan vertellen en gelukkig hebben wij korte lijnen met partijen in de provincie en in Den Haag. Ondanks dat wij een lokale partij zijn hebben wij genoeg lijntjes voor vragen. En vragen hebben wij. Want dit klinkt als goochelen met cijfers. En daar houden wij van Kies Bewust Lokaal niet van.

Het bedrijf is prachtig er is veel groen. De Heicohoeve heeft niet alleen veel zonnepanelen op het dak (Iets waar Kies Bewust Lokaal voor staat beter op het dak dan in de wei is ons moto) Ook hebben zij een wal gemaakt voor de dassen en insecten, er lopen patrijzen in het wild. Langs het bedrijf is er een klompenpad en zij hebben een mooie vijver aangelegd. Zij doen veel aan klimaatadaptatie, vangen water op tegen de hitte stres en planten veel groen. Het is een waar paradijsje.

Een plek waar aan toerisme graag komen. Zowel camperaars maar ook toeristen wie een Tiny house kunnen huren. 5000 passanten per jaar ontvangen zij. Ik denk toch even dat is mooi voor de ontwikkeling van Zutphen en staat niet alleen in ons doelgerichte programma maar ook allemaal in het coalitieakkoord. Ook in de begroting waar wij nu mee bezig zijn komt dit veel aan bod. Een pracht bedrijf, iets wat wij moeten koesteren toch.. Wij willen tenslotte toerisme aantrekken, onze economie versterken en het besteedbare bedrag van toeristen omhoog brengen. Wij kunnen dit allemaal lezen in de stukken van de begroting.

Tijdens de koffie spreken wij niet alleen over koetjes en kalfjes maar gaan wij ook dieper in op de toekomst van dit bedrijf en ik schrik toch wel. Dit bedrijf houdt op te bestaan als er daadwerkelijk een bedrijf  van 12,5 meter hoog en de lengte volledig langs hun bedrijf komt. Met alleen de Lansinkweg ertussen. Het is aan toeristen niet uit te leggen dat er zo een grote muur komt en dat er maar 3 meter groen tussen komt. Hoe lelijk is het als je heerlijk aan het fietsen bent in een landelijke omgeving en opeens doemt er een 12,5 meter hoge muur op. Of je komt vanaf het klompenpad aangelopen ne kijkt tegen een muur op. Dit moet anders. Ze krijgen alleen geen goed contact met de gemeente. Dat is jammer want ideeën hebben zij wel. Behalve bamboe plaatsen is er niets wat die hoogte en grote op een natuurlijke wijze uit het zicht haalt.

Nieuwe bedrijven zijn welkom, werkgelegenheid is van belang maar bedrijven die al bestaan moeten wij ook koesteren en niet wegpesten.

Wij moeten een en ander uit gaan zoeken wat betreft latente/stikstof en hoe dit prachtige bedrijf bewaard kan blijven. Op zich lijkt het ons simpel, de vergunning voldoet niet aan het bestemmingsplan dus afwijzen. Jammer genoeg heb ik de afgelopen jaren gemerkt dat wat simpel lijkt, is in politiek land erg ingewikkeld….Ik ga eerst maar eens contact zoeken met de wethouder. Jammer genoeg neemt hij niet op, hij zal vast snel terug bellen. Voor ons een reden om schriftelijke vragen te stellen. Wordt vervolgd….

Aanplanten van groen en het realiseren van een vijver om water op te vangen. Hittestress te lijf gaan!